Загальна інформація

Глазчатий трагопан, або трагопан Теммінка, або трагопан темінского

Багато представників досить численного сімейства Фазанові відрізняються ефектною зовнішністю. Не є винятком рід Трагопанов, в який входить п'ять видів. Ці красиві птахи ведуть потайний спосіб життя і мало відомі у нас. Даний матеріал допоможе дізнатися про повадки трагопанов в дикій природі, а також особливості їх утримання в неволі.

Опис і зовнішній вигляд

Всі п'ять видів роду трагопан (Tragopan) мають загальні риси, а саме:

  • самці і самки зовні чітко розрізняються (статевий диморфізм),
  • самці більші (маса в середньому 1,5-2 кг), яскраво забарвлені, у них переважають червоний, коричневий і чорний кольори, є додаткові атрибути (чубчики, шпори і т.д.) яких немає у самочок,
  • самки дрібніше (в середньому 1-1,5 кг), окрас скромний, в основному відтінки коричневого,
  • тіло у цих птахів щільне, кремезне,
  • на голові у самців м'ясисті, схожі на ріжки нарости, дзьоб короткий, очі коричневі, голова дорослих самців прикрашена чубчиком,
  • шия у птиці обох статей коротка, на горлі у самців яскраво забарвлені шкірні складки у вигляді лацканів,
  • ноги короткі, у самців прикрашені шпорами,
  • крила закруглені,
  • хвіст короткий або середніх розмірів, збоку здається клиноподібним.

види трагопанов

Як говорилося вище, в рід Трагопанов входить п'ять видів. Коротко опишемо характерні особливості кожного з них.

  1. Чорноголовий або західний трагопан (Tragopan melanocephalus) - самець відрізняється чорної шапочкою на голові, забезпеченою чубчиком з червоним кінчиком. На щоках і в області навколо очей пір'я відсутні, ці ділянки шкіри пофарбовані в яскраво-червоний колір. Частина шиї і частина грудей червоні, але горло темно-синє. Нарости-ріжки на голові сині. Решта тіла переважно чорне з білими і червоними цятками. Забарвлення самок складається з коричневих, сірих і рудих тонів з вкрапленнями білого кольору. Маса самця в середньому становить 1,8-2 кг, самки - 1,3-1,4 кг.
  2. Буробрюхій або трагопан Кабота (Tragopan caboti) - у самців чорна шапочка на голові з чорно-помаранчевим чубчиком. Частина голови навколо очей і дзьоба позбавлена ​​пір'я і пофарбована в яскраво-оранжевий колір. Груди і черевце кремово-білі, решта тіла коричневе, вкрите білими цятками з чорної облямівкою. Забарвлення самок в основному коричнево-руда з білими цятками. Маса самця в середньому становить 1,2-1,4 кг, самки важать 0,8-0,9 кг.
  3. Глазчатий або трагопан Теммінка (Tragopan temminckii) - багато хто вважає цей вид Найкращою серед усього сімейства Фазанові. На голові у самців чорно-помаранчевий чубчик і блакитні нарости-ріжки. З горла звисають ефектні вирости схожі з лацканами, синьо-бірюзового кольору з червоними плямами. На обличчі пір'я відсутні, шкіра блакитна. Інше тіло вкрите темно-червоними або рудими пір'ям з білими цятками в чорному обрамленні. У самок скромне коричнево-сіре оперення. Самець в середньому важить 1,3-1,4 кг, вага самочки - 0,9-1,0 кг.
  4. Серобрюхій або трагопан Блайт (Tragopan blythii) є найбільшим представником цього роду. У самців на голові яскраво-рудий чубчик з чорною смужкою, лицьова частина голови жовтого кольору, пір'я не має. Шия і груди руді, живіт димчасто-сірий, інші частини тіла червоно-коричневі, покриті білими цятками. У забарвленні самок переважає коричневий колір з бурими, чорними і білими цятками, черевце у них сіре. Самці в середньому важать 2,1 кг, самки - до 1,5 кг.
  5. Трагопан-сатир (Tragopan satyra), він же індійський. Голова прикрашена чорним з темно-червоними плямами чубчиком, а також синіми наростами-ріжками. Область навколо очей і нарости-лацкани на гортані позбавлені пір'я і пофарбовані в синій колір. Груди, частина шиї і спини червоні, покриті білими цятками в чорній окантовці. Спина бура з такими ж білими цятками. У самки оперення буро-руде з чорними і світлими плямами. Маса самців становить 1,6-2 кг, самки важать 1-1,2 кг.

де живе

Ці птахи воліють листяні, хвойні або змішані гірські ліси, які ростуть на висоті від тисячі до 4 тисяч метрів над рівнем моря. Різні види мешкають в наступних районах Азії:

  • чорноголовий мешкає в Західних Гімалаях, на території Індії та Пакистану,
  • буробрюхій зустрічається в південно-східній частині Китаю,
  • глазчатий поширений в Бутані, на північному сході Індії, в Тибеті, в центральній частині Китаю, а також на півночі В'єтнаму,
  • серобрюхій живе на сході Бутану, північному сході Індії, на південному сході Тибету,
  • сатир мешкає в Непалі, на північному сході Індії, в Тибеті, в Бутані і на півдні Китаю.

Спосіб життя і поведінку

Ці птахи ведуть потайний спосіб життя і відрізняються лякливістю, через що їх важко спостерігати в дикій природі. Вони мешкають в гірських лісах з густим підліском, ховаються в заростях або в кронах дерев, живуть зазвичай поодинці, в шлюбний сезон утворюють пари, в період дорослішання пташенят можна спостерігати невеликі зграйки. Всі види чутливі до підвищеної температури повітря. Зазвичай вони перечікують спеку на землі, в густій ​​тіні.

Дана птах не схильна до міграції, вона в основному тримається однієї території, але може мігрувати на невеликі відстані, буквально на кілька кілометрів. Міграції на більш далекі відстані можливі лише при різких кліматичних змінах. Дорослі особини опікують пташенят до тих пір, поки ті не стануть цілком самостійними.

чим харчується

Всі п'ять видів годуються двічі в день: рано вранці та пізно ввечері, вже в сутінках. У деяких випадках можуть виходити на годівлю і вдень, але тільки в похмурі дні. Їжу вони шукають як на землі, так і на деревах, а також чагарниках. Споживають в основному рослинну їжу: ягоди, фрукти, жолуді, пагони рослин, їх листя, насіння, нирки. При нагоді поїдають комах, черв'яків, равликів і т.д.

розмноження

Передбачається, що всі трагопан моногамні, хоча моногамность деяких видів поки залишається під питанням. Самці починають токувати в березні, призовні крики лунають кожні 10-15 хвилин, іноді протягом багатьох годин щодня. Крім токування, вони, для залучення самок, виконують шлюбні танці: присідають, трясуть головою, розкривають крила, опускають їх до землі, распушают пір'я, роздмухують складки-лацкани на шиї і нарости на голові. Влаштувавшись на певній території, самці в цей період агресивно випроваджують з неї конкурентів, причому сутички нерідко закінчуються травмами, а іноді і смертю одного з самців.

Шлюбний період може тривати до червня. Гнізда ці птахи влаштовують на гілках, в дуплах або розвилках дерев. Для виготовлення гнізд використовується трава, гілочки, листя, пір'я, мох. Трагопан можуть займати і покинуті гнізда інших птахів, найчастіше хижаків або воронових. В середньому самки відкладають від двох до шести яєць. Їх висиджування триває близько місяця, в гнізді сидять самі, самці їх підгодовують. Було відмічено, що при висиджуванні яєць самками, що містяться в неволі, їх іноді підмінюють на кладці самці. Можливо, що так відбувається і в дикій природі.

Пташенята з'являються на світ досить розвиненими, вже через кілька днів після своєї появи вони можуть перепурхувати з місця на місце. Самка сама опікується вилупилися пташенят до тих пір, поки вони не стають здатними самостійно годуватися і літати.

Чи можна тримати в неволі

Без особливих проблем в неволі розмножуються сатири, глазчатие і буробрюхіе трагопан. Решта види розмножуються в таких умовах погано. Заводчики відзначають, що в неволі птиці звикають до людей, не тікають від них, можуть брати корм з руки і сідати людям на плечі. Тримають їх у вольєрах, причому цілий рік. Зимові холоди цей птах переносить спокійно, для неї набагато більш неприємними є прямі сонячні промені, тому укриття від сонця повинні бути передбачені в обов'язковому порядку.

Вважається, що мінімальний розмір вольєра для трагопанов становить приблизно 40 кв. м. Однак є приклади успішного змісту цих Фазанові в набагато скромніших вольєрах, площею 5-10 кв. м. У будь-якому випадку, перед тим як завести таких пташок, рекомендується проконсультуватися за умовами їх утримання у заводчиків.

Гнізда для цих птахів влаштовують на висоті 1-1,5 метра над землею. Як гнізд використовують скриньки або кошики. Основу раціону складає зелень, ягоди (особливо улюблені ожина, бузина, горобина), овочі (помідори, морква, капуста), фрукти. Зернові суміші рекомендується давати з обережністю, так як птах може надмірно розжиріти і загинути. Курчатам дають натерті відварені яйця, дрібно нарізану салат, нежирний і некислий сир. Корисно ввести в їх раціон і борошняних черв'яків.

Отже, трагопанов, які є одними з найкрасивіших представників Фазанові, дуже важко спостерігати в природних умовах, тим більше вони живуть в важкодоступній гірській місцевості. Через це їх спосіб життя до теперішнього часу вивчений далеко не в повній мірі.

На щастя, деякі види трагопанов люди навчилися розводити в неволі, так що птахівники можуть спробувати завести у себе цих чарівних птахів.

Трагопан-сатир

Якщо доля закине вас коли-небудь в таємничі і привабливі краю на кшталт Непалу, Індії, Бутану та інших держав, що розкинулися на сході Гімалаїв, не полінуйтеся, зробіть вилазку в ліс. Там, в тіні високих кедрів або на гілках магнолії, а може, серед заростей рододендрона, ви маєте шанс зустрітися з фазаном рідкісної краси. Ім'я у яскравого сінегорлого півня теж незвичайне - цей птах зветься трагопан-сатир (лат. Tragopan satyra).

Якщо зустріч відбудеться, можете вважати себе дуже щасливою людиною, бо красені-самці зазвичай ретельно приховуються від сторонніх очей, з'являючись на відкритому просторі або зі сходом сонця, або з наступ сутінків. Самки не так обережні і полохливі - воно й зрозуміло, адже природа, як водиться, наділила їх значно менше помітною зовнішністю, тому і популярністю у мандрівників і браконьєрів користуються, в основному, самці.

Півні трагопанов-сатирів славляться густим і строкатим оперенням: голова чорна, тіло червоне в білу цятку, але найяскравіша частина тіла, вона ж - візитна картка сатира, безсумнівно, гортань. Ця бордово-Василькова манишка, насиченість фарб якої привела б в захват і маститого живописця - справжня гордість рогатих фазанів.

До речі, чому рогатих? Та тому що по обидва боки голови півня - як продовження «брів» - тягнуться назад довгі відростки, що нагадують своєрідні ріжки. Курочки фазанів позбавлені і ріжків, і лацканів на грудях, і чудовою забарвлення. Дзьоб сатири мають короткий, чорний і міцний, в довжину досягають розміру 70 см, а вага складає близько 2 кг.

Період любовної лихоманки починається у трагопанов ранньою весною. В цей час по всьому лісі розноситься багатоголосся: грубим низьким криків самців вторять трохи ніжніші голосу самочок - так складаються пари. Процес залицяння півнів-сатирів за курочками є барвисте і ефектне видовище.

Токуючий самець карбованим кроком описує кола навколо «дами серця», опустивши до землі то крило, що звернено в бік подруги, високо піднявши при цьому протилежне плече. Оперення при цьому щільно притиснуті до тіла, а ріжки з нагрудним жабо, навпаки, набухають і роздуваються до межі. Ритуальний танець раптово переривається, після чого слід найдраматичніша сцена.

Петушок кидається в сторону, широко розправивши крила, але немов передумав, зупиняється, знову повертається до курочку і демонструє всю силу своїх полум'яних почуттів: повільно махає крилами, грає пір'ям, натхненно трясе головою і червоно-синіми лацканами. У цей момент сатир особливо гарний - з роздутими ріжками, бундючним жабо і переливаються на сонці пір'ям.

Створивши пару, фазани-сатири в'ють гніздо - чим вище від землі, тим краще. Чи не пропускають нагоди зайняти порожнє житло хижого птаха, якщо таке є на прикметі. На дні гнізда, яке клопітка курочка вистилає листям, гілками і мохом, незабаром з'являється від 3 до 6 кремових яєчок. Проклюнулися в свій термін пташенята мають виражені махові пера, але ростуть в порівнянні з іншими жовторотого Птаха не дуже швидко, і довго ще потребують батьківської опіки. Вони абсолютно не виносять холодів, тому на час сну незмінно забираються під тепле мамине крило.

До 3-місячного віку «хлопчики» обзаводяться темним оперенням і візерунками, а ще через кілька тижнів їх забарвлення збагачується першими червоно. Повний комплект чудо-одягу трагопан отримують, минувши перший рік життя - тоді ж вони готові токувати, знаходити пару і заводити потомство. Харчуються сатири переважно нирками рослин, молодими листочками, ягодами і ніжними пагонами, іноді можуть підкріпитися насінням або урізноманітнити раціон комахами. Їжу знаходять і на гілках, і на землі.

На жаль, зустріти трагопан-сатира в природних умовах стає все важче - виною цьому і браконьєрство, і туризм, але розведення цих птахів дуже популярно серед фермерів-птахівників. Перших представників рогатих фазанів привезли в Європу в другій половині минулого століття. Сатири досить успішно розмножуються в неволі, і кожен фермер мріє про те, щоб дістати в своє господарство цю рідкісну пташку.