Загальна інформація

Перепілка звичайна

Pin
Send
Share
Send
Send


Перепілка - дика птиця, яка відноситься до загону курообразних. У минулі часи вона представляла надзвичайний інтерес для мисливців. Сьогодні чисельність виду істотно скоротилася. Незважаючи на це, перепелів і раніше продовжують вживати в їжу, вирощуючи на спеціальних фермах.

Що являє собою цей птах? Який зовнішній вигляд вона має? Де живуть представники виду? Який веде спосіб життя перепел? Відповіді на ці та інші питання можна дізнатися з нашої публікації.

Птах перепел: опис

Представники виду є наймініатюрнішими пернатими в загоні курячих. Розміри перепела в довжину - максимум 20 сантиметрів. Дорослі особини здатні набирати масу близько 130 грамів. Незначні габарити тіла дозволяють таким птахам швидко переміщатися в густій ​​рослинності, не потрапляючи на очі хижаків.

Як зовні виглядає перепел звичайний? Оперення птиці в області спини має буро-жовтий відтінок з численними темними плямами. Черевце пернатого - світло-жовте. Завдяки такому маскувальні окрасу помітити перепелів серед високих трав надзвичайно складно.

ареал проживання

Перепілка звичайна - птах, гніздування якої зустрічаються практично на всій території Східної Європи. У вітчизняних широтах вона широко поширена в Сибіру, ​​починаючи від верхів'я річки Лена і закінчуючи Соловецькими островами. Птицю перепела можна побачити також у Скандинавії. Досить численні популяції в Північній Америці. Зустрічається вид в Індії, Китаї, Монголії.

Перепілка - перелітний птах чи ні?

Представники виду, які мешкають в широтах, де спостерігається стабільно висока температура навколишнього простору, як правило, не залишають обжитих місць. Так перелітний птах перепел чи ні? У південні країни щорічно відправляються лише ті пернаті, батьківщиною яких є досить холодні краї.

Птах перепел практично не пристосована до тривалих перельотів. Маневри представників виду в повітряному просторі не можна назвати граціозними. Долаючи значні дистанції під час сезонних міграцій, вони часто опускаються на землю для відпочинку. З північних регіонів зазвичай шлях їх лежить в африканські і азіатські країни. Саме тут перепела здійснюють зимівлі, після чого повертаються в місця народження, де займаються відтворенням потомства.

Спосіб життя

Веде перепел спосіб життя виключно наземний. На крило представники виду піднімаються лише при необхідності міграцій, або при наявності крайньої загрози від хижаків. У повсякденному житті птах перепел воліє ховатися від ворогів в густій ​​високій рослинності, здійснюючи швидкі перебіжки.

Вибір трав'яного покриву в якості місця проживання наклав прямий відбиток на звички і зовнішній вигляд пернатого. Ці мініатюрні створення вкрай моторні. Вони вважають за краще жити нечисленними групами, виконуючи короткі перельоти з місця на місце. Перепели парять низько над землею, виконуючи круті віражі в повітрі перед посадкою. Ховатися на гілках дерев представники виду відмовляються.

Добувають їжу такі птахи, копаючись в грунті. При цьому вони активно розгрібають землю своїми досить потужними лапами. Перепілка в природі любить «купатися» в пилу, що дозволяє чистити пір'я і позбавлятися від комах-паразитів.

Основу повсякденного раціону диких перепелів становить їжа тваринного походження. Представники виду воліють розгрібати землю лапами в пошуку дрібних комах і плазунів, всіляких черв'яків, безхребетних.

Споживають дикі перепела також велика кількість рослинного корму. Особливо їм до смаку молоді пагони і листя рослин. З грунту перепела збирають обсипалися зерна і насіння.

розмноження

Шлюбний сезон у перепелів звичайних стартує з приходом перших весняних теплих днів. У північних регіонах представники виду починають розмножуватися на початку літа. Перепілка і перепілка не формують тривалих союзів і постійних пар, що нерідко спостерігається у інших пернатих. Самці і самки спаровуються в довільному порядку.

Гнізда перепела облаштовують в заздалегідь підготовлених ямках, які викопуються в ґрунті. Їх поверхня самки вистилають сухою травою, а також м'якими пір'їнками. Як правило, в одній кладці налічується близько восьми яєць. В окремих випадках їх кількість становить понад десятка. Яйця відрізняються незначними розмірами і бурим відтінком з темними вкрапленнями.

Самка звичайного перепела висиджує потомство приблизно протягом 3-х тижнів. Після запліднення самці повертаються до свого буденного існування і не приймають абсолютно ніякої участі в догляді за кладкою яєць. Виховання пташенят також цілком і повністю доводиться на перепілок.

Тільки що вилупилися пташенята перепелів вже покриті досить густим пухом. Як тільки молодняк обсихає, він тут же починає всюди слідувати за матір'ю, демонструючи високу рухливість. Ростуть пташенята неймовірними темпами. Абсолютно самостійними, статевозрілими особинами вони стають уже на 5-6 тиждень з моменту появи на світ. До осені молоді особини накопичують в тілі значні запаси жиру, який служить для них джерелом енергії під час майбутньої сезонної міграції.

Причини скорочення чисельності виду

За сьогоднішній день звичайний перепел залишається одним з головних об'єктів інтересу для любителів спортивного полювання. У минулі часи видобуток птиці в південних районах нашої країни носила промисловий характер. Таке ставлення до пернатих з боку людини привело до різкого скорочення чисельності виду. Особливо суттєве зменшення кількості перепелів спостерігається в лісостепових зонах. Раніше в цих регіонах чисельність популяцій була найбільш високою.

Іншою причиною поступового зникнення птиці перепела в природному середовищі існування виступає розробка земельних ділянок під сільськогосподарську діяльність. Таким чином, скорочуються площі трав'янистих лугів, порослих густою рослинністю. Саме це середовище служить для птиці перепела місцем для видобутку їжі і розмноження.

Щорічно маса перепелів гине при сінокосі промисловими машинами. Птахи часто залишають кладки яєць, коли починається активна діяльність людини на полях. Проблему представляє те, що активна фаза виконання робіт на сільгоспугіддях припадає саме на період виведення пташенят птахом перепелом.

Що ж робить людина для збереження виду? З метою збільшення популяції перепелів проводяться всілякі природоохоронні заходи. Як показала практика, найбільш ефективне рішення - це створення умов для розведення молодняка птиці в заповідниках і спеціальних господарствах.

господарське значення

В наші дні перепелів все частіше розводять в якості домашньої птиці. Найбільші масштаби така господарська експлуатація пернатого спостерігається в Сполучених Штатах. Завдяки тому, що перепела невибагливі у виборі їжі, а також до умов проживання і утримання, вони здатні швидко розмножуватися в неволі.

Варто відзначити, що одомашнені перепела піддалися значним змінам в порівнянні з дикими особинами. Перш за все, це стосується збільшення розмірів яєць, маса яких стала приблизно на 45% більше. Крім того, домашні перепела по непотрібності втратили здатність до польоту. Серед птахів, які містяться в умовах фермерських і присадибних господарств, відзначається зникнення інстинкту гніздування, висиджування яєць, подальшої турботи про потомство.

Сьогодні перепелині яйця можна побачити практично в кожному магазині. Проекти з розведення цих пернатих виглядають надзвичайно перспективним, прибутковою справою. Перепілок-несучок, як правило, містять впродовж півтора року. Надалі вони відтворюють незначну кількість яєць і годяться лише на м'ясо. У неволі перепела живуть недовго. Глибокою старістю для таких пернатих вважається вік близько 4-5 років.

Полювання на перепелів

У минулі часи ловом перепелів займалися на початку літа. Полювання починалася на заході. По траві стелилися мережі. Мисливець розташовувався неподалік, видаючи звуки, що імітують крик птиці за допомогою спеціальної дудки. Коли подманенний перепел наближався до пастки, він тут же заплутувався в мережі.

Сьогодні на представників виду найчастіше полюють з рушницею і собаками. Розпал промислу припадає на період сезонних міграцій птахів. Полювання з використанням мереж в наші дні проводиться лише при наявності відповідного дозволу, отриманого в органах природоохоронного нагляду. При цьому здійснюється вилов виключно самців, яких відгодовують і здають заготівельним організаціям. З метою збереження популяцій перепела в диких умовах попалися в мережі самок відпускають на волю.

Особливості змісту в домашніх умовах

Розведення перепелів - завдання нескладне. Ці птахи добре піддаються приручення і одомашнення, подібно курям. Утримувати їх можна в тераріумах і клітинах, де може налічуватися 4-5 птахів. Гнізд і жердинок для них не організовують. У неволі самки відкладають яйця прямо на підкладку з грунту і сухої трави.

Місця утримання перепелів обладнають поїлками і годівницями, які закріплюють на решітках зовні. Тераріум або клітку розташовують в теплому сухому приміщенні, де протягом дня підтримується помірне освітлення. Не рекомендується виносити перепелів на відкритий простір, оскільки це призводить до їх нервового збудження і сутичок з родичами.

Розведення представників виду в неволі можливо лише за допомогою інкубації яєць. Адже одомашнені самки не відчувають необхідності в висиджуванні потомства. Заводчики нерідко підкладають яйця перепелів курям. Однак в такому випадку існує ймовірність, що вони будуть розчавлені.

Годують перепелів переважно зерном. В їх повсякденний раціон включаються ячна крупа, гречка, пшоно, вівсянка. Такі птахи відчувають потребу в істотному кількості білкової їжі, в якості якої використовується м'ясний фарш, подрібнена риба, сир. Годують перепелів також кропивою, морквою, капустою. Щодня птахам пропонують яєчну шкаралупу, дрібний гравій.

На закінчення

Як видно, перепел звичайний являє собою досить цікаву, незвичайну птицю. Ще не так давно цих пернатих можна було побачити практично всюди в дикій природі. Однак в наші дні значні популяції перепелів зустрічаються все рідше. Перепели є вкрай скритними птахами. Тому вивчення їхнього способу життя і звичок з метою збереження виду є досить непростим завданням.

Загальний опис

Звичайний перепел це дрібна птиця, що відноситься до сімейства курообразних. На генетичному рівні перепел дуже схожий зі звичайною домашньою куркою і навіть вважається її далеким родичем. І дійсно, якщо розглянути цю птицю більш детально, то можна виявити масу схожих рис. Пташенята перепілки як дві краплі води схожі на курчат курей - такі ж пухнасті, верткі і метушливі.

Перепелиці - відмінні фуражісти, вони обожнюють копатися в землі в пошуках їжі. Так само як і кури, несуть яйця, що мають високу поживну цінність.

Дорослі особини важать максимум 150 грамів. Довжина їх тіла становить 15-20 сантиметрів. При цьому у них довгі і добре розвинені крила, що дозволяють перебувати в повітрі кілька годин поспіль. Хвіст короткий, виконує функцію локатора при далеких перельотах.

Забарвлення пера у звичайних перепелів строкатий. Основним кольором є коричневий, на якому розсипом розташовуються жовтуваті і бурі смужки. Головка завжди трохи темніше корпусу, а вздовж спинки до самого хвоста пролягають довгі смуги вохристого кольору. Дзьоб і шкіра на лапах бурі. Карі очі.

Забарвлення перепела поблизу

Розрізнити самця від самки можна за кольором певних частин тіла: у «хлопчиків» зоб яскраво-рудий, а морда темна, в той час як у «дівчаток» ці місця набагато світліше основного кольору оперення. Черевце у перепелів завжди однотонне - жовтувате. Такий неординарний забарвлення дозволяє пернатим легко зливатися з місцевістю, особливо вдало їм це вдається зробити на корі дерев.

Перепелиця - мініатюрна пташка, але дуже юркая. Все завдяки міцним, добре розвиненим лапам. Вони широко розставлені, що дозволяє пташці швидко ними перебирати в разі небезпеки. Основну частину часу птиці бігають на своїх коротких лапках, натомість незручним польотів.

Де живе перепел

Ще кілька десятків років тому цю пташку можна було зустріти повсюдно. Сьогодні популяція перепелів значно скоротилася. У тих регіонах, де інтенсивно розвинене землеробство гніздівель вже не виявити.

Але все ж ареал проживання цієї пташки досить великий. Масові скупчення птахів спостерігаються в Східній Європі, в Скандинавії, на півночі Африки. На території Росії локалізуються пташині сім'ї в азіатській частині: від Уралу до Байкалу. Хоч нечасто, але зустрічаються перепели в Північній Америці, Індії, Китаї та Монголії.

Таблиця 1. Ареал проживання інших видів перепелів

Перепілка - перелітний птах чи ні?

Перепели - теплолюбні птиці. Вони локалізуються там, де добова температура не падає нижче нуля градусів. У тих регіонах, де круглий тепло (південна частина Росії, Африка, Індія, Мадагаскар), птиці ведуть осілий спосіб життя. В інших випадках пернатим доводиться щорічно здійснювати довгі багатотижневі перельоти в південні території. Взимку європейські перепела кочують в Африку або Піренейський півострів. В Індії проводять відпустку пташки, які постійно проживають в Сибіру.

Перепели не живуть в холодних місцях

Зриваються пернаті сім'ї з місця проживання, коли на місцевості стане дуже холодно. До цього вони можуть тривалий час ховатися в розлогих кущах, зігріваючи один одного, збиваючись в невеликі зграйки. Перші вильоти можна спостерігати вже у вересні, тоді як останні перепела залишають рідну домівку лише в листопаді. Років перепелів відбувається тільки в нічний час, тоді як днем ​​вони відпочивають на землі.

На відміну від інших перелітних птахів, наприклад ластівок або дроздів, перепела не можуть довго перебувати в польоті. Багатогодинне перебування в небі швидко стомлює маленьких птахів, яких весь час кидає в різні боки потоки вітру. Тому пернаті часто опускаються на землю для відпочинку. На жаль, закінчити міграцію встигають не всі. Майже 30% пташиного сімейства не досягає будинку.

Довгі польоти стомлюють перепелів

Раціон перепела звичайного

Перепілка в основному харчується пашею, зовсім як його далека родичка - курка. У грунті він знаходить дрібних безхребетних комах і їх личинок.

Їжа тваринного походження - це майже 50% з меню перепела. У дитячому віці малюки харчуються дрібними комахами, а вікові птиці розбавляють свій раціон різними травами. Вони із задоволенням харчуються листям, пагонами, зернами. Запастися великою кількістю вітамінів і поживних речовин птахам дозволяють насіння бур'янів, бутони квітів, ягоди.

У природі перепела їдять рослинну їжу

Важливий момент! Дику перепілку не можна відгодовувати домашньою їжею. Перехід на інший раціон потрібно здійснювати плавно, поступово замінюючи звичну їй «дику» їжу на комбікорм і домашні продукти.

природоохоронний статус

На перепілку зазвичай полюють любителі спортивного полювання. За часів СРСР цю птицю добували в промислових масштабах. Це призвело до серйозного скорочення популяції, особливо в лісостепових районах.

Ще однією причиною поступового скорочення чисельності перепелів є те, що великі площі розробляють під сільськогосподарську діяльність. Залишається все менше придатних для проживання місць. Дуже багато птахів наважуються заселитися на сільгоспугіддях, а потім гинуть під колесами збиральних машин.

В даний час чисельність перепелів підрахувати важко. Однак можна з упевненістю сказати, що звичайні перепела не належать до категорії вимираючих або рідкісних. Сьогодні їх популяція знову зростає завдяки тому, що перепілок почали активно розводити на домашніх фермах.

Як полюють на птахів

Мисливці починали перепелячий сезон на початку або в середині літа, коли самки відкладали яйця і не могли покинути гнізда, тим самим траплялися в лапи мисливських собак. Мисливці розтягували на лузі дрібну мережу і заманювали туди цілі зграї. Манили люди перепелів за допомогою спеціальної дудки, що імітує пташиний крик.

Сьогодні на птахів полюють з рушницею і собакою. Полювання тепер ведуть в кінці квітня або початку жовтня - під час міграції. Промисловий мережею в даний час ловити птахів заборонено законом. При цьому відловлювати дозволено лише самців, самок же для збереження популяції відпускають.

Полювання на перепела

Перепілка в якості домашнього вихованця

Цю співочу пташку багато наважуються утримувати в домашніх умовах. На самом деле перепел обыкновенный вполне может жить дома, но при условии, что ему будут созданы комфортные условия для проживания. Главное не держать птицу в стесненном пространстве, иначе она будет проявлять беспокойство, испытывать дикий стресс, который может даже убить ее. Если же ей позволить спокойно передвигаться по дому или огражденной уличной территории, то перепел будет чувствовать себя в безопасности и вести обычный образ жизни, приближенный к дикому.

Перепели в клітці

Одомашненої перепела можна годувати спеціалізованим кормом, проте не можна забувати, що це представник дикої природи, а тому важливо, щоб його дикі звички не були порушені. Дозвольте птиці порпатися на городньої грядці, вити гніздо в бадиллі овочевих культур, Прикормлюємо дрібної живністю і тоді ця пташка буде радувати вас своєю присутністю довгий час.

Якщо є бажання розводити перепелів для м'яса і яєць, то краще звернути увагу на інші різновиди цього птаха, які володіють підвищеною продуктивністю. Звичайних перепелів частіше тримають виключно в якості декоративного домашнього вихованця.

Дізнайтеся все про те, як створити бізнес з розведення перепелів. Написання правильного бізнес-плану, комерційні перспективи підприємства, доходи та витрати. В окремій статті «Як розводити перепелів?»Ви дізнаєтеся, як вибрати породу, на що звернути увагу при покупці, в яких умовах потребують перепела і як їх годувати.

Особливості та місце існування птиці перепел

Дикий перепел належить до роду Фазанові, важить зазвичай не більше 100-150 грам, має довжину близько 20 см і є самим маленьким родичем курки. Пір'я перепелів звичайних охрещені в вохристий колір.

Верх голови і крил, спина і надхвостье рясніють темними і світлими, бурими плямами і смугами, як видно на фото птиці. перепелові така забарвлення в природі служить прекрасною маскуванням.

І коли перепел причаїться на землі, помітити його практично неможливо. Черевце птиці має світліший колір. Перепілка і перепілка відрізняються між собою по забарвленню горла, оскільки у самців воно має бурий і темний колір, а у самок - білуватий, також перепілки мають плями на грудях.

Птахи належать до загону курообразних, і за будовою свого тіла практично нічим не відрізняються від курей, тільки розмірами і забарвленням. дикий перепелвид птахів, Що нараховує близько дев'яти різновидів.

На фото перепел маскується в траві

Найпоширенішим з них є перепел звичайний. Ареал проживання пернатих дуже великий і включає Євразію, північ і південь Африки і острів Мадагаскар. На півдні колишнього СРСР птах в один час стала об'єктом спортивної та промислового полювання, що сильно скоротило чисельності популяції перепелів, особливо в лісостеповій зоні.

Пернаті виявилися в скрутному становищі також в результаті зменшення площі луків, призначених для пасовищ і сінокосіння, де птахи зазвичай розмножувалися. Безліч перепелів гинули через велику кількість прибиральної техніки в цих областях, оскільки висока трава і хліба є улюбленим місцем проживання, гніздування і виведення пташенят у цих пернатих. Домашня птиця перепел зовні практично не відрізняється від дикої, просто більш вгодований.

Характер і спосіб життя птиці перепел

птах перепел в країнах з теплим кліматом зазвичай не залишає місця проживання, але з холодних країв щороку відлітає на південь. Птах мало здатна до красивих і тривалим польотів, і навіть від ворогів рятується втечею.

Прагнучи в небо, птах не може підніматися особливо високо і летить над землею, махаючи крильми дуже часто. Своє життя перепел проводить на землі, серед густого трав'яного покриву, що відклало відбиток на звички і зовнішній вигляд птиці.

Трава захищає перепелів від хижаків, і це надійне прикриття вони боятися залишати навіть на найкоротший час. Вважаючи за краще тулитися у землі, перепел ніколи не сідає на дерева. До осені птиці сильно набирають вагу і збираються до місць зимівлі в країни Південної Азії і Африки.

У минулому перепелів цінували, як співочих птахів. Але справжнім співом можна назвати лише голоси самців, які радують чуйне вухо зачаровують трелями. Самки ж видають звуки мало схожі на приємні мелодії. Голоси птахів перепелів особливо славилися свого часу в Курській губернії.

Перепелів одомашнили в середньовічній Японії, де їх використовували для отримання м'яса і яєць, а також розводили в якості декоративних птахів. В СРСР птиці були завезені лише в 60-і роки минулого століття, де їх почали розводити в безлічі присадибних господарств.

Домашні птахи цього виду, на відміну від своїх диких родичів, майже зовсім втратили здатність літати, а також природну тягу до зимових перельотів і інстинкт гніздування. Вони навіть не висиджують власний пташенят.

Перепілок часто розводять в сільському господарстві для отримання яєць. Вони не особливо вибагливі і мають лагідну вдачу. Їх зміст не вимагає якихось особливих умов. Вони можуть розмножуватися навіть у маленьких, тісних клітках і майже не хворіють.

На фото яйця перепела

яйця перепелів вважаються дуже цінним продуктом, який містить безліч вітамінів і має масу корисних властивостей. А зберігатися вони можуть тривалий термін. Ці пернаті мають дуже високу температуру тіла, саме тому хворіють значно менше, ніж інші птахи, завдяки інтенсивному обміну речовин, і не потребують вакцинації.

Купити птахів перепелів можна в спеціальних птахівницьких господарствах і через Інтернет. Розведення цього виду пернатих вигідно не тільки для отримання яєць.

Надзвичайно корисним для здоров'я є м'ясо птиці перепела. купити на ринку або в спеціалізованих магазинах також можна спеціальні клітини і ящики для утримання молодняку. Ціна птиці перепела залежить від віку. Пташенята коштують близько 50 рублів, а дорослі особини від 150 рублів і більше.

У Середній Азії свого часу птахів розводили для проведення видовищних перепелиних боїв, на перемогу в яких пернатих учасників робилися ставки і полягали парі. Бійцівських перепелів господарі носили зазвичай за пазухою і дуже ними дорожили.

Харчування птиці перепел

Для того, щоб прогодуватися, перепел розгрібає і розкидає ногами землю, наче з ніг до голови купаючись в пилу. Корм особин наполовину складається з їжі тваринного походження.

Пернаті знаходять дрібних безхребетних, черв'яків, гусениць і комах. З віком птиці все більше споживають рослинну їжу, в яку входять зерна і насіння рослин, їх пагони, листя дерев і чагарників.

Таку особливість враховують ті, хто має бажання розводити перепелів. птахам в ранньому віці дають більше тваринної їжі, і в міру зростання додають в раціон все більше рослинної.

Пташенята перепелів ростуть і розвиваються швидкими темпами, тому при утриманні в домашніх умовах, в їх корм слід додавати, як можна більше речовин, що містять протеїни, корисні речовини і вітаміни.

Вигодовування перепелів не вимагає використання будь-яких рідкісних або екзотичних елементів. Цілком достатньо якісного комбікорму. Прекрасно також підійде подрібнене зерно, варені овочі, м'ясна і рибна мука, соя і соняшник.

Гніздування і розмноження

Гнізда облаштовуються, як правило, на заплавних полях або лугах з високою, що приховує від чужих очей, травою, або птиці споруджують у високих чагарниках. На будівництво йдуть невеликі гілочки, дно встеляється пучками минулорічної сухої трави і власними пір'ям. Відкладається за один раз від 8 до 15, іноді 20 яєць. Висиджування триває 15-20 діб. Самець в цей час займається пошуками і доставкою їжі, охороняє гніздо, не підпускаючи сторонніх, іноді перемовляється з квочкою.

Пташенята, що вилупилися народжуються з густою шерсткою і, ледве встигнувши обсохнути, тут же слідом за матір'ю йдуть з гнізда. Прожиток молодняк відшукує самостійно. Опушення молодих перепелят схоже за кольором на забарвлення трави, в якій вони успішно ховаються від ворогів. На двадцятий день життя пташенята починають літати.

Приблизно через 50-55 днів вони доростають до розміру дорослих птахів, через 70 днів настає статева зрілість, і вони починають жити самостійно, заводячи пари і ладу гнізда.

У перші тижні життя пташенята перепелів харчуються тваринною їжею - маленькі комахи, черв'яки, гусениці та інші безхребетні, яких батьки добувають, риючись у землі і розгрібаючи її. Трохи пізніше до білкової їжі додається рослинна - бутони квітів, пагони рослин, зриваються з чагарників або підбираються з землі ягоди з листям. Але основу харчування складають насіння різних рослин і зерна злакових.

Про перепелиних яйцях


Перепелині яйця вважаються дієтичними, вони необхідні для дітей, щоб краще і швидше розвивався організм, рекомендуються для вживання хворим після операцій. І взагалі, вони просто смачні. Про їх корисні властивості відомо ще з давніх часів.

Перепелині яйця так само, як і курячі, варять, смажать і запікають. На відміну від курки, перепела не страждають на сальмонельоз, тому яєчка придатні до вживання і в сирому вигляді. У них міститься чимало корисних речовин

У продукті велику кількість лізоциму, який перешкоджає виникненню ворожої мікрофлори, тому холодильник для зберігання не потрібен. Зберігаються яйця довго - до 60 днів.

Корисні компоненти, що містяться в перепелиних яйцях:

  • Вітаміни груп А, В, РР.
  • Мікроелементи і макроелементи (залізо, мідь, багато кальцію, фосфор).
  • Потрібні організму амінокислоти, добре діють на шкіру.

Перепелині яйця хороші тим, що у них немає ніяких протипоказань до вживання, вони зовсім не викликають алергію і підходять для харчування навіть маленьким дітям. Коли дитина їх їсть, у нього стає краще розумова діяльність, зміцнюється пам'ять, нервова система, він стає більш сконцентрований. Японські школярі щоранку перед початком занять з'їдають по парі яєць. Лікарі призначають цей продукт для відсталих дітей із затримкою розвитку.

Також даний продукт рекомендується для зміцнення тканин кісток і зубів вагітним жінкам. Застосовується в якості підтримки імунної системи. Речовини, що містяться в яйцях перепелів, зв'язують і виводять радіонукліди. Це має важливість для людей, які працюють з радіоактивними речовинами і тих, хто намагається боротися з раковими захворюваннями, проходячи курс хіміотерапії. Використовуються з успіхом для підвищення потенції у чоловіків

Яєчна шкаралупа, істёртая в порошок, використовується в якості профілактики рахіту, при віковій крихкості кісток і випадках гіпокальцемії. Також перепелині яйця застосовуються в косметологічних цілях - робляться маски для тіла та обличчя, виготовляються маски для проблемних волосся.

Розведення і утримання в неволі

Вперше перепелів одомашнили японці в 15-му столітті. І зараз в неволі міститься багато цих птахів. У зв'язку з тим, що в сільському господарстві активно застосовуються отрутохімікати, перепела труяться і гинуть, тому створені спеціальні розплідники, де їх вирощують і відпускають на природу. Чимало дачників і сільських жителів теж містять цих птахів на приватному подвір'ї. Основні продукти, одержувані при розведенні перепелів, - яйця і м'ясо. Одні їх вживають в їжу, інші займаються подальшою реалізацією. Вигідніше і корисніше містити яйценосних птахів (віком до року), адже вони можуть за рік відкладати до 300 яєць вагою від 9 до 13 грам.

Утримувати перепелів неважко, просто потрібно враховувати деякі дрібниці.

  1. У приміщенні повинна підтримуватися температура від 10 градусів, щоб не заморозити пернатих.
  2. Світло в вольєрі повинен бути не дуже яскравим і горіти як мінімум 15-16 годин.
  3. Слід підтримувати постійний графік годування. Пузатих, як і голодні, особини будуть нестися погано, або не нести зовсім.
  4. Бажано підтримувати високу вологість - не менше 50 відсотків. Для цього ставляться бочки і ванни з водою.

Поділу на несучок та м'ясних у домашніх перепелів немає. Перший рік життя вони активно несуться, потім відгодовуються заради м'яса. Для несучок самці не потрібні, самки і без цього зможуть нестися. А якщо поставлена ​​мета розводити птицю на м'ясо, то для появи перепелят потрібен самець.

Цікаві факти

Одомашнювати перепелів почали в теплих азійських регіонах, звідти вони потрапили на американський континент, і тільки потім стали поширюватися по Європі. Сучасний перепел (його ще називають японським) веде родовід від тих самих азіатських птахів. Масово японці почали розводити його лише в 20 столітті.

Перепілка хоч і літаючий птах, але в повітрі знаходиться досить рідко. В основному пересувається по землі, використовуючи м'язисті лапи. Це відрізняє птахів від інших видів.

Вони не в змозі набрати пристойну висоту навіть при польотах на великі відстані, тому летять на дуже малій висоті, майже над землею. З цієї причини під час міграції, пролітаючи над морями і океанами, гине досить велика кількість птахів - буря або сильні потоки вітру збивають з наміченого шляху. Пернаті втрачають сили і замертво падають в воду. Ті ж, кому вдається дістатися до берега, лягають і лежать на суші, відновлюючи сили.

Люди, які взяли диких птахів для розведення в домашньому господарстві, слід пам'ятати - щоденний пташиний раціон не повинен значно відрізнятися від звичного. Він повинен містити комах, рослинні насіння і так далі. До комбікорму і іншим продуктам, що використовуються вдома, птицю краще переводити не поспішаючи.

Курчата народжуються крихітними - близько п'яти грамів, але завдяки швидкому обміну речовин досягають за місяць п'ятнадцятикратного збільшення маси, а до двох місяців наздоганяють за параметрами дорослу птицю.

В кінці 20-го століття птиці зробили космічну подорож. Спочатку в космос відправили кілька перепелиних яєць, де вони були поміщені в спеціально створений інкубатор. Пташенята, що вилупилися були доставлені на Землю. Пізніше космонавти взяли з собою чотирьох дорослих птахів, одягнених в винайдене для них обмундирування. Перепели-мандрівники також повернулися на планету, де тривалий час жили і давали потомство.

Інші особливості птиці

Якщо перепел зачаїться на поверхні землі, його не вдасться запримітити. Черевна частина тіла у нього світлого відтінку. Забарвлення шиї у самців темний, а у самок білуватий. Перепелиці також іноді мають плями на грудях.

Птахів зараховують до загону курообразних. Вони практично нічим не відрізняються від інших представників цієї групи пернатих. Виділяються вони хіба що за рахунок розмірів і кольору оперення. В цілому налічують 9 різновидів диких перепелів.

Звичайний перепел вважається найбільш поширеним представником цієї групи. Він мешкає на території Євразії, Південної і Північної частини Африки. Виявлено він і на острові Мадагаскар.

За часів існування СРСР в південній частині країни організовували спортивну та промислову полювання на цих пташок. Це призвело до зниження популяції перепелів, особливо в зоні лісостепу. Була скорочена площа луків, що також позначилося на їх чисельності. Справа в тому, що саме на цих зонах, виділених під сінокоси і пасовища, пернаті воліли розмножуватися. Велика кількість прибиральної техніки в зазначених областях теж призвело до загибелі чималої кількості представників сімейства. Справа в тому, що на луках часто сіяли пшеницю, в заростях якої любили облаштовувати свої гнізда перепілки.

Одомашнені види перепелів майже нічим не відрізняються зовні від диких різновидів. Вони хіба що більш вгодовані.

Галерея: звичайний перепел (25 фото)

Характер і спосіб життя

Що мешкають в теплих країнах перепела зазвичай не залишають насиджених місць. Тільки ті різновиди, які живуть в холодних краях, відлітають щороку на південь. У птиці немає здатності до тривалого польоту. Навіть в разі виявлення хижаками вона вважає за краще рятуватися втечею. Кинувшись в небо, перната не піднімається занадто високо. Під час польоту махає часто крилами. Більшу частину життя перепел проводить на Землі. Поселяється він в густому трав'яному покриві. Цей факт наклав відбиток на повадки птаха і її зовнішні особливості.

Трава виступає відмінним захистом від потенційних ворогів. Ось чому перепілки не люблять залишати своє житло навіть на короткий час. Ви ніколи не побачите цих птахів, що мешкають на деревах. Максимальний набір ваги у них йде зазвичай до осені. У цей період вони вважають за краще збиратися до місць, звідки почнуть свій шлях у вирій. Перелітні птахи відправляються зимувати в Південну Азію і країни Африки.

Були часи, коли перепела представляли собою цінних співочих птахів. Але гарний спів виходить тільки у самців. Не можна назвати приємними мелодії, що видаються самками. Колись спів перепілок користувалося великим успіхом в Курській губернії.

Спроба одомашнення перепелів вперше була зафіксована в середньовічній Японії. Тут їх цінували за смачні м'ясо і яйця. Розводили їх в декоративних цілях. В СРСР перепілки потрапили в шістдесяті роки XX століття. Птах вмить стала користуватися успіхом, а тому її часто можна було бачити на території присадибних господарств.

У порівнянні з дикими родичами, свійські птахи цього типу майже повністю втратили здатність літати. Слабо виражена у них і тяга до зимових перельотів.

Нерідко перепелів розводять в сільському господарстві з метою отримання яєць. Ці пернаті відрізняються лагідним характером і не особливо вибагливі. Для утримання перепілки не потрібно створити якихось особливих умов. Вони майже не хворіють і добре себе почувають навіть в невеликий за розміром клітці.

Перепелині яйця високо цінуються за підвищений вміст вітамінів і безліч корисних властивостей. Зберігаються вони досить довго.

У перепелів висока температура тіла. По этой причине болеют они относительно редко, по сравнению с другими птицами. Крепкому здоровью способствует и хороший обмен веществ. Вакцинация им не требуется. Купить перепелов можно через интернет и на специальных птицеводческих фермах. Максимальную выгоду можно получить при их разведении для получения яиц.

Мясо перепела очень полезно для здоровья. Почати розведення цієї птиці можна з покупки спеціальних клітин і ящиків для утримання молодняку. Вартість одного примірника залежить від віку. Пташенята коштують приблизно по 50 руб. за шт, тоді як за дорослих особин доведеться викласти від 150 руб.

У свій час в Середній Азії цих птахів розводили для організації видовищних боїв. Проводилися вони за стандартною схемою. Учасники робили ставки на окремих особин. Бійцівських перепелів господарі тримали зазвичай за пазухою і цінували їх за принесений дохід.

особливості харчування

Щоб відшукати собі їжу, птах перепілка загрібає лапами землю і розкидає її в сторони. Намагаючись відповісти на питання, чим харчується перепел, варто вказати, що велика частина корми складається з тваринної їжі. Пернаті вважають за краще їсти гусениць і різних комах, черв'яків, дрібних безхребетних. У міру дорослішання вони все більше переходять на рослинний корм, що складається з:

  • насіння,
  • зерен,
  • пагонів або листя чагарників і дерев.

Ця особливість має бути врахована тими людьми, які мають намір розводити перепелів. У ранньому віці птахам завжди дають більше тваринної їжі. Кількість рослинних компонентів поступово збільшують.

Пташенята швидко ростуть і розвиваються. З цієї причини, крім стандартних компонентів, їх корм повинен включати протеїни, вітаміни та інші корисні сполуки. Не варто вдаватися до застосування екзотичних видів їжі. Цілком вистачить комбікорми, якщо він підібраний правильно. Заміною йому можуть послужити:

  • подрібнене зерно,
  • соняшник,
  • м'ясна і рибна мука,
  • варені овочі,
  • соя.

Варіанти полювання на перепелів

Перший варіант передбачає полювання в тих зонах, де птахи облаштовують гнізда. У такому випадку використовуються мисливські собаки, які, орієнтуючись на запах, вишукують замаскованих птахів. Варто переляканим перепілки злетіти в повітря, як вони тут же стають мішенню для мисливця. Якщо захід влаштовується в місцях, де цих пернатих водиться багато, то є шанс виявити до декількох десятків птахів.

Наступний варіант передбачає відстріл на узбережжі перед відльотом диких перепілок в теплі краї. Робота на обмеженій ділянці значно полегшує процес, так як тут зосереджена велика кількість птахів. Потрапити по ним з рушниці досить просто. Треба при цьому мати добре навчену мисливську собаку. Для цієї мети краще всього підходить спанієль. Пес буде вишукувати дичину, а потім приносити впала птицю господареві. У ряді випадків мисливці демонструють безладний обстріл перепелів, що є неправильним. Це обумовлено наявністю великої кількості дичини.

Куріпка і перепел: відмінності

Перепілка багато в чому схожий на куріпку. Обидві ці птахи шукають корм на землі і обожнюють купатися в пилу. Гнізда вони облаштовують за аналогічним принципом. Куріпка виділяється своїми розмірами. Тіло у неї більш яскраве:

  • на грудях присутній попелясто-сірий пух з коричневим відливом,
  • на черевці можна запримітити тьмаве пляма.

Побачити птицю в момент, коли вона зачаїлася в гнізді, майже неможливо. Пташенята куріпки вилуплюються, будучи самостійними. За зовнішнім виглядом вони нагадують курчат. Довго вони з батьками не перебувають, практично відразу покидають «отчий дім».

Якщо взимку перепілки відлітають на південь, то куріпки залишаються. Як тільки випадає перший сніг, ці пернаті селяться поблизу від людини. Вони збирають корм на проїжджих дорогах. Іноді їх можна помітити навіть на пташиному дворі і близько корівників.

характеристика

Хоча цей птах належить до перелітних, але якщо вона живе в місцях з відносно теплим кліматом, вона залишається там зимувати. Якщо ж місцем проживання перепела обирають ареал з холодним кліматом - на зиму вони летять у вирій. Дуже високо злітати вони не можуть, тому під час польотів тримаються ближче до землі.

Через цих особливостей при перельоті через море під час міграції гине досить багато птахів - однієї тільки бурі або сильного вітру досить, щоб збити їх зі шляху. В такому випадку нерідко змучені пернаті просто падають в море. А коли їм вдається дістатися до суші, якийсь час вони просто лежать на березі, відпочиваючи після перельоту, а потім розбігаються в пошуках укриття.

Шлюбний період у цих пернатих настає в кінці весни, тому вже в травні-червні самці роблять все можливе, щоб привернути увагу представниць протилежної статі. Крім того, чоловічі особини цього виду часто влаштовують жорстокі бійки за право володіння самкою. Варто сказати, що постійні пари не для них, тому перепілки можуть вибирати декількох самців для отримання потомства.

Гнізда у цього виду перебувають на землі, їх вибудовують з гілочок і вистилають сухими травами. Одна кладка може містити до 20 яєць бурого кольору з чорними цятками. Приблизно протягом 15-20 днів самочка висиджує яйця, а після - доглядає за пташенятами. Чоловічі особини не беруть жодної участі в процесі вирощування свого потомства, а пташенята залишають рідне гніздо, ледь оперившись (на це йде приблизно 5-6 тижнів).

Харчуються ці пташки переважно дрібними комахами і черв'ячками, однак чим старше вони стають, тим більше в їх раціоні з'являється рослинної їжі, вони можуть поїдати навіть фрукти.

Місце проживання

Перепели звичайні в природі живуть в регіонах Північної і Південної Африки, а широко поширені по всій території Євразії. Примітно, що тільки ті пташки, які мешкають в Південній Африці і на Мадагаскарі, можуть спокійно жити у себе на батьківщині протягом всього року, іншим же доводиться мігрувати з приходом холодів.

На території країн СНД цей вид також широко поширений, а тому саме ці пернаті є популярним об'єктом для полювання на птахів. Незважаючи на це, завдяки одомашнення птиці вдається зберегти їх популяцію.

Дивіться відео: Перепілки Перші дні життя (Січень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send